Ik ga een hele post aan het Khmer eten wijden, want er is ongelooflijk veel over te vertellen en eten is hier enorm belangrijk.
Eigenlijk kan je de Cambodianen van onze leeftijd op vele vlakken vergelijken met de mensen bij ons die geboren zijn in de periode net na de tweede oorlog. Eten is zo belangrijk omdat hun ouders echte honger hebben meegemaakt.
We merkten dat het als toerist heel moeilijk is om in contact te komen met het ECHTE Khmer eten. Zeker in Phnom Penh. Alle restaurants waar naar worden verwezen in de boekjes zijn op toeristen gericht. Het Khmer eten dat je er kan krijgen bestaat steeds uit "fish amok" en "beef loc lac" en eventueel vis met een mango salade. Grappig genoeg heb ik nog geen enkele Cambodiaan de eerste 2 weten eten en de meesten zeggen dat ze amok niet lusten. Het ander uiterste waar je je als toerist aan kan wagen zijn de straatrestaurantjes, waar in een kraampje wat fried rice of noodles met wat bladgroenten en stukjes vlees wordt aangeboden. Beiden zijn echter niet representatief voor wat de Cambodianen dagelijks eten. En ze eten VAAK.
De basis:
Rijst, rijst, rijst, soms noodles. Dit wordt steeds geserveerd met vlees of vis. Het vlees en de vis worden steeds in hun geheel klaargemaakt en geserveerd (kop, staart, vinnen, darmen,...)
Dat 's ochtends, 's middags, 's namiddags en 's avonds!
MAAR er zijn heel veel variaties op deze basis. En de sausjes zijn absoluut essentieel!
Zeer belangrijk is dat alles gedeeld wordt. Al het eten staat in het midden van de tafel, ook op restaurant. Meestal worden veel verschillende gerechten besteld en door elkaar gegeten.
Bestek:
- Handen: om de kip of ander gevogelte in stukken te scheuren en met je rijst op te eten
- Stokjes/ lepel en vork: afwisselend, afhankelijk van het gerecht
De sausjes
- Chili saus: een variant van het chili sausjes wordt bijna bij elke gerecht in een klein kommetjes naast ieders bord gezet
- Peper/zout/limoen saus!!!!! absoluut de beste saus die je ooit gegeten hebt. Zwarte peper uit Cambodia, en vooral die uit Kampot, is wereldberoemd. Dit past ongelooflijk goed bij vis... en bij al de rest
- Soy sauce: uiteraard
- Curry bestaat in het Khmer dieet, maar is niet pikant en wordt in de verste verste niet zo vaak gegeten als in India of Thailand.
Als ik de vele facebook foto's van Socheata bekijk, zijn er nog zeer veel Khmer gerechten die we nog nooit geprobeerd hebben. Hier volgt toch al een staaltje van wat de Khmer keuken te bieden heeft.
Mijn eerste contact met Khmer eten, op restaurant met collega stagiairs.
Trey dut: vis in zoutkorst met mango salade
Som lor maja derm jak: soep gemaakt van bananenboom met vis en prohok
prohok= kleine visjes in een bokaal vol met zout, bewaard heel lang, stinkt verschrikkelijk en geeft een specifieke smaak
Trey pro ma cheem pong tea: omelet met vis, varkensvlees en rauwe groenten = heerlijk!!!
(middenste bord)
Take away en zelfgemaakte gerechten over de middag in het ziekenhuis
Hieronder zie je o.a. curry met viskop, gezouten eieren, visbroodjes (of zo noem ik het toch), soja saus met chili en kip met gember
Het straateten: de tomaten zijn hier steevast groen. De chilisaus krijg je mee in kleine zakjes.
Ontbijt
Kien Svay Kroav
Kien Svays Kroav is een meer dat in de verre buitenwijk van Phnom Penh is gelegen. Het is een plaats waar vele Phom Penhers naar toe trekken tijdens het weekend met hun familie of vrienden.
Ze komen er om te eten... wat had je gedacht. En onze Cambodiaanse vriendinnen brachten er ons op een zondag naar toe.
Krab in Kep en Kampot peper
Kep is een klein kuststadje dat bekend staat voor de overheerlijke krab die je er kan eten. Kep ligt dichtbij Kampot, een stad met veel Franse koloniale architectuur, dat dan weer bekend staat voor peper. Wij aten krab met Kampot peper aan het rotsige strand van Kep waar ze intussen de krab en inktvis voor onze ogen uit de zee haalden.
Na onze maaltijd probeerde ik even mee te helpen bij het ontinkten van enkele inktvissen... met nadruk op "proberen"
Een grote pot kokend water in het midden, en dan alle ingrediënten naar keuze bestellen. Zeer simpel en zeer lekker.
Rode vis in zoetzure saus!
Met fresh papaya juice...
Gedroogd
Cambodianen zijn grote fan van in de zon gedroogd vlees of vis. Dit stuk hert lag 5 dagen in de zon (Mundulkiri). Zie ook in de hoek ons favoriete peper-zout-limoen sausje.
Tussendoortjes
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuoLDCY81rS2BR_HOjIEpRn17wwCZNd2W3jJPmMzJtsm4wlWzrX-uon0SrKZ6MT4db7TNOOB6EAkh8gM6PgXo06J2MfpXsnRYXCsqNtp2_HEpkYhNYQzBltB4hin41Y57ParK-tBzEc978/s1600/SAM_1303.jpg)
Het neefje van Rainy kwam de hele avond op Jonas' schoot zitten en viel er uiteindelijk ook in slaap. Papa droeg hem nadien naar de hangmat.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7M8cqd83iNsZ2UPYG-Aedm-aqhpYKmFNJ0mg88U4XeOMpXWi9M1d8a9b-FJybEuVI_Lz94e7gNAvfhjxz7vTRrPfZPGptDLvkE1va3APPotwH6RQ6aEvW_8NAYd-EHABaMht9zeXCucHn/s1600/IMAG0953.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhr2z1pvlaYiHlsTEdPzjSpEbcWzO6ya7nkVfIZhquPnIiA4srX5XFKlRgCKkPZzWE1QQ8HJNjP7_M6_7nhEYyxSwVXA83i_K9nKuL7v1IWaAb4lGdPteiU_bmY2RZGfVYbaWmfu3z-l0Z-/s1600/IMAG0872.jpg)
- met "een soort roze banaan" erin (dixit Jonas), alweer omringd door een palboomblad: het eten ervan zou je mannelijkheid moeten bevestigen...
- De Mundulkiri versie: met bonen, in bamboehout
Noodles, raap, rundsvlees, sojascheuten en lenteuitjes. Dit kregen we voorgeschoteld in Mundulkiri.
Kien Svay Kroav
Kien Svays Kroav is een meer dat in de verre buitenwijk van Phnom Penh is gelegen. Het is een plaats waar vele Phom Penhers naar toe trekken tijdens het weekend met hun familie of vrienden.
Ze komen er om te eten... wat had je gedacht. En onze Cambodiaanse vriendinnen brachten er ons op een zondag naar toe.
Eerst naar de markt ernaast om alle klaargemaakte eetwaren te kopen.
Vervolgens alles op 1 van de houten platformen klaarleggen, sausjes mengen en eten...
En dan bootjevaren op het meer
Kep is een klein kuststadje dat bekend staat voor de overheerlijke krab die je er kan eten. Kep ligt dichtbij Kampot, een stad met veel Franse koloniale architectuur, dat dan weer bekend staat voor peper. Wij aten krab met Kampot peper aan het rotsige strand van Kep waar ze intussen de krab en inktvis voor onze ogen uit de zee haalden.
Na onze maaltijd probeerde ik even mee te helpen bij het ontinkten van enkele inktvissen... met nadruk op "proberen"
Dit zijn de handen van een Engelse collega/vriendin die mee ging naar Kampot.
Soep
Een grote pot kokend water in het midden, en dan alle ingrediënten naar keuze bestellen. Zeer simpel en zeer lekker.
Rode vis in zoetzure saus!
Met fresh papaya juice...
Gedroogd
Cambodianen zijn grote fan van in de zon gedroogd vlees of vis. Dit stuk hert lag 5 dagen in de zon (Mundulkiri). Zie ook in de hoek ons favoriete peper-zout-limoen sausje.
Tussendoortjes
- De lotusvrucht: dit zit onder de lotusbloem: de "nootjes" ontdoe je van hun schil en eet je op. De allerkleinste nootjes zijn hol vanbinnen en kan je laten knappen op het voorhoofd van een niets vermoedend persoon...
- Mak prank en mak prenk: twee oranje vruchtjes, de ene heeft een zoetzure smaak, de andere is meer neutraal. Je snijdt ze op deze manier:
- Ananas: In Mundulkiri bezochten we de rubber- en ananasplantage van de ouders van Rainy. 's Avonds sneed zij op professionele wijze enkele daarvan. Voor ze op te eten worden ze hier even in een beetje zout gedopt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuoLDCY81rS2BR_HOjIEpRn17wwCZNd2W3jJPmMzJtsm4wlWzrX-uon0SrKZ6MT4db7TNOOB6EAkh8gM6PgXo06J2MfpXsnRYXCsqNtp2_HEpkYhNYQzBltB4hin41Y57ParK-tBzEc978/s1600/SAM_1303.jpg)
Het neefje van Rainy kwam de hele avond op Jonas' schoot zitten en viel er uiteindelijk ook in slaap. Papa droeg hem nadien naar de hangmat.
- Cambodiaanse lychee: kan je nu plots overal op straat kopen, het seizoen zal aangebroken zijn
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7M8cqd83iNsZ2UPYG-Aedm-aqhpYKmFNJ0mg88U4XeOMpXWi9M1d8a9b-FJybEuVI_Lz94e7gNAvfhjxz7vTRrPfZPGptDLvkE1va3APPotwH6RQ6aEvW_8NAYd-EHABaMht9zeXCucHn/s1600/IMAG0953.jpg)
- Avocado: de onrijpe versie wordt met suiker en melk geserveerd
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhr2z1pvlaYiHlsTEdPzjSpEbcWzO6ya7nkVfIZhquPnIiA4srX5XFKlRgCKkPZzWE1QQ8HJNjP7_M6_7nhEYyxSwVXA83i_K9nKuL7v1IWaAb4lGdPteiU_bmY2RZGfVYbaWmfu3z-l0Z-/s1600/IMAG0872.jpg)
- Rijst gemengd met kokosnoot vind je in in veel verschillende vormen:
- met "een soort roze banaan" erin (dixit Jonas), alweer omringd door een palboomblad: het eten ervan zou je mannelijkheid moeten bevestigen...
- De Mundulkiri versie: met bonen, in bamboehout
- Eieren met zout en peper erin gegoten via een gaatje en vervolgens gekookt
De drank
- Iced coffee: essentieel in warme landen
- Thee: Bij elk gerecht in een Khmer restaurant krijg je gratis thee. Geen idee welke kruiden ze gebruiken, het is altijd dezelfde gele thee.
- Iced coffee: essentieel in warme landen
- Thee: Bij elk gerecht in een Khmer restaurant krijg je gratis thee. Geen idee welke kruiden ze gebruiken, het is altijd dezelfde gele thee.
Jésus, wat heerlijk exotisch, behalve de vis met kop én darmen zou ik het allemaal wel eens willen proeven! Bedankt voor dit uitgebreide relaas en de vele mooie foto's. Zalig om het allemaal te lezen! Ik krijg er zo het water van in de mond, dat ik nu rap een gewoon Belgisch boterhammetje ga eten.
BeantwoordenVerwijderen